CO2-uitstoot zeescheepvaart moet met helft omlaag

Gepost op in de categorie Nieuws

In 2050 moet de totale CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart zijn gehalveerd. Dat is besproken tijdens de klimaattop in Londen. Tijdens deze bijeenkomst van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), onderdeel van de Verenigde Naties, hebben de 173 aangesloten landen een akkoord bereikt. Dit akkoord heeft betrekking op de invoering van milieumaatregelen zoals energiezuinigere schepen en schonere brandstof. De komende periode worden deze afspraken verder uitgewerkt om de uitstoot in de scheepvaart nog sneller terug te brengen.

De afspraak is dat in 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent verminderd is. 2008 geldt daarbij als startpunt van de meting. De scheepvaart en luchtvaart zijn de enige industrieën die geen deel uitmaakten van het klimaatakkoord van Parijs, maar zijn wel een belangrijke bron van uitstoot. De scheepvaartsector is verantwoordelijk voor 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Veel schepen gebruiken zware stookolie, dit behoort tot een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen.

Uiteindelijk moet de scheepvaart volledig klimaatneutraal worden. Onder andere Europarlementariër Bas Eickhout geeft aan dat de afspraken een stap in de goede richting zijn, maar het is nog lang niet genoeg om de beoogde ‘Parijs-doelstellingen’ te behalen. De Europese Unie had gehoopt op een reductie van 70 tot 100 procent.

Er wordt dit jaar al getest met het gebruik van schonere brandstoffen voor schepen en later dit jaar zijn er ook proeven met elektrisch varen.