Chauffeurstekort
De transportsector zit te springen om nieuwe medewerkers. Met de huidige economische groei is er veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Zo steeg in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet van de goederenwegvervoerders met 7,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast heeft ook de transportsector te maken met de toenemende vergrijzing. Steeds meer chauffeurs bereiken de pensioenleeftijd. Het UWV meldt 2.300 vacatures op dit moment. De verwachting is dat er tot einde 2018 in totaal 12.000 arbeidsplaatsen vrij komen in de transportsector.
Er wordt hard gewerkt om de vraag naar chauffeurs op te vangen. In het eerste kwartaal van 2017 stroomden er 8.410 nieuwe werknemers in. Een jaar eerder waren dat er een stuk minder, namelijk 6.337 nieuwe medewerkers.
In 2016-2017 werd ook het Sectorplan Transport en Logistiek actief. Dit plan voorziet in de omscholing van 2.000 medewerkers. Van de kosten nemen de overheid én de sector 90% voor hun rekening. De zij-instromer betaalt zelf de overige 10%. Het levert ze een diploma op en een baangarantie van een jaar. In mei waren er al 1.500 nieuwe chauffeurs geplaatst, dat laat zien dat er veel belangstelling is voor het plan.
Begin 2018 lanceert de provincie Limburg het Aanvalsplan Arbeidsmarkt. Dit plan is bedoeld om werklozen, bijstandsgerechtigden en asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een baan te helpen. De focus ligt op de zorg-, bouw- en logistieke sector. Er is veel aandacht voor permanente scholing in het plan. De provincie hoopt op de medewerking van ondernemers, vakbonden, gemeenten en onderwijsinstellingen. Het is nog niet duidelijk, hoeveel geld hiermee gemoeid is.
Op langere termijn kan platooning de druk wat verlichten en zorgen voor een efficiëntere inzet van chauffeurs. In 2015 deed Scania als eerste in ons land een test met het systeem in de buurt van Zwolle. De regio Rotterdam/Den Haag is door de Europese Commissie aangewezen als een van de proeftuinen. In 2020 moeten er dagelijks 100 platoons gaan rijden vanaf de Rotterdamse haven. Eind volgend jaar wil de commissie de eerste vrachtauto’s in colonne de haven uit laten rijden.
Er zijn dus veel positieve ontwikkelingen in de transportsector, echter is er wel veel inspanning vereist om het huidige chauffeurstekort te verminderen.