Voorbereidingen Brexit
Onlangs heeft de Britse premier Theresa May haar brexit voorstel gepresenteerd en bleek in eerste instantie de steun van het kabinet achter zich te hebben. Uiteindelijk bleek de eensgezindheid van korte duur en zijn een aantal ministers opgestapt. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of May haar akkoord door het Britse parlement krijgt. Ondanks de naderende brexit deadline welke op 29 maart gepland staat is het dus nog altijd niet duidelijk met welke afspraken het Verenigd Koninkrijk straks de Europese Unie verlaat.
Een veel gehoord advies is dan ook nog steeds uit te gaan van het worst case scenario. In het geval van een ‘harde’ brexit gelden de Wereldhandelsorganisatie (WTO) regels, dit zal betekenen dat douanetarieven, aangifte, en administratieve lasten aan de grens terug komen. Mocht er een ‘zachte’ brexit plaatsvinden blijft het Verenigd Koninkrijk deelnemen aan de interne (Europese) markt. Het principe van de vrijhandel in goederen en diensten verandert niet.
Begin juni is er een peiling uitgevoerd in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken waaruit blijkt dat slechts 18% van de bedrijven zich ín behoorlijke of zeer grote mate’ voorbereidt op de brexit. 46% geeft aan dit in geen enkele mate te doen.
Ondanks de onduidelijkheden zijn er wel degelijk stappen welke ondernemingen kunnen zetten om zich voor te bereiden, mocht het op een harde brexit aankomen. Ondernemingen die handel drijven met niet EU-landen dienen over een zogeheten EORI-nummer te beschikken. Ondernemingen die wel naar Groot-Brittannië exporteren maar niet naar EU- landen hoefden zo’n nummer niet te hebben, vanaf 29 maart 2019 wel. Het advies is een dergelijk EORI-nummer alvast aan te vragen nu dit verzoek nog binnen een week afgehandeld kan worden. Wanneer bedrijven in maart massaal aanvragen doen, zal dit veel langer duren met alle risico’s van dien.
Daarnaast luidt het advies om te kijken naar software waarmee men kan communiceren met de douane. Of het inschakelen van een expediteur die de douaneformaliteiten kan regelen. Bedrijven die zelf aangifte doen bij de douane dienen te beschikken over een ‘Registratie Elektronisch Berichtenverkeer’. Tevens dient men te onderzoeken of de goederen welke geëxporteerd worden keuringsplichtig zijn en dient men de juiste certificaten hiervoor aan te vragen.
Om zich voor te breiden op een worst case scenario zijn er enkele instanties in het leven geroepen welke hierbij ondersteunen, namelijk het Brexitloket (Rijksoverheid), ‘hulp bij Brexit’(VNO-NCW, MKB) en biedt het KVK praktische tips. Ook staan wij namens GEBA Trans u graag te woord en kijken graag hoe wij u als klant hierin kunnen ondersteunen.