Venlo-Venray wint met overmacht Logistieke Hotspot-verkiezing 2015

Gepost op in de categorie Nieuws

De regio Venlo-Venray is de grote winnaar van de Logistieke Hotspot verkiezing 2015. De Noord-Limburgse regio prolongeert de status van Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland door op alle zes de criteria, op basis waarvan de ranking tot stand komt, de meeste punten te scoren. Tilburg-Waalwijk behoudt dit jaar de tweede positie voor West-Brabant.

Venlo-Venray heeft de Logistieke Hotspot nummer 1 positie te danken aan een panel van 35 experts dat deze regio de hoogste waardering gaf voor de criteria: aanwezigheid infrastructuur, bereikbaarheid logistieke knooppunten, beschikbaarheid grond en panden, medewerking overheid en gemeenten en inzetbaarheid/motivatie personeel.

SMART Logistics Centre Venlo
Het panel prijst de regio Venlo-Venray vooral voor de groeiende bedrijvigheid op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord, de start vorig jaar van het publiek private samenwerkingsverband SMART Logistics Centre Venlo en de inspanningen om de multimodale bereikbaarheid van de logistieke hotspot te verbeteren. Ingrid Vermeer, programmamanager SMART LCV bij Industriebank LIOF, is enthousiast: “logistieke ondernemers hebben afgelopen jaar tezamen met overheid en kennisinstellingen de schouders eronder gezet. Deze eerste plaats zien we als een beloning voor deze gezamenlijke inspanning.”

Europese topregio
Gedeputeerde Twan Beurskens (Economie en Kennisinfrastructuur, provincie Limburg) prijst de rol van het SMART Logistics Centre. “Ik ben er trots op dat dit een ondernemersinitiatief is. Ze trekken er hard aan om van Venlo-Venray een nog sterkere regio op het gebied van logistiek, maar ook het daaraan verbonden onderwijs, te maken. Natuurlijk ondersteunt de overheid dit graag. De verkiezing tot logistieke hotspot is dan ook een terechte erkenning van hun inspanningen, en het brengt ons weer een stapje dichterbij onze ambitie: een Europese topregio worden.”

Stipnotering Regio Rivierenland
Runner-up van vorig jaar, Tilburg-Waalwijk, prolongeerde de tweede positie door op alle zes voornoemde criteria een tweede positie te scoren. Terug van weggeweest is Regio Rivierenland (Tiel-Geldermalsen) dat met stip stijgt van plaats 14 in 2014 naar plaats 5 dit jaar.

Venlo-Venray won 7 keer
In 2005 is vakblad Logistiek gestart met de jaarlijkse Logistieke Hotspot verkiezing. Venlo-Venray won sindsdien maar liefst 7 keer de Logistieke Hotspot verkiezing. West-Brabant won 3 edities.

Investeren loont
De Venlose wethouder Stephan Satijn (Economische Zaken en kennisinfra) is trots op de prolongatie van de Logistieke Hotspot Nummer 1 positie: “Mijn eerste reactie is: investeren loont. Wat we zien in de regio is een enorme bundeling van krachten. Ondernemers, onderwijs en overheid zijn gigantisch aan het investeren – op alle fronten met als doel om samen de regionale economie toekomstbestendig te maken. Dit beeld wordt herkend bij logistieke dienstverleners.”

Sterke logistieke regio
Satijns’ collega Jan Loonen, wethouder Economische Zaken van Venray, zegt over de zege: “Wederom een prachtig compliment voor de regio. Weer is bewezen dat we een hele sterke logistieke regio zijn met goede samenwerking, kijk maar naar Smart LCV. Ook de Venrayse ondernemers hebben zich het afgelopen jaar weer van hun beste kant laten zien. Hetgeen zich onder andere manifesteerde in een nieuwkomer en een aantal forse uitbreidingen van de logistieke bedrijvigheid op onze bedrijventerreinen de Blakt en Smakterheide.”

Top 20 Logistieke Hotspots
In de einduitslag worden Venlo-Venray en Tilburg-Waalwijk gevolgd door de logistieke hotspots: West-Brabant ((Bergen op Zoom-Roosendaal- Moerdijk- Breda), Haven Rotterdam, Regio Rivierenland (Tiel-Geldermalsen), Oss-Veghel/Uden-Eindhoven, Schiphol, Arnhem-Nijmegen, Haven Amsterdam, Maasvlakte I en II, Regio Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Geleen), Regio Twente (Almelo-Enschede-Hengelo), Roermond-Echt-Susteren, Almere-Zeewolde, A12 Corridor (Zoetermeer-Waddinxveen-Lansingerland), Zwolle-Kampen-Meppel, Delfzijl-Eemshaven, Regio Liemers (Duiven-Westervoort-Zevenaar), Heerenveen en Vlissingen-Terneuzen.

Verantwoording
Een panel bestaand uit 35 experts is dit jaar verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Logistieke Kaart van Nederland met daarop de top 20 van belangrijkste logistieke hotspots. Aan de hand van een stemformulier hebben de panelleden punten uitgedeeld aan de diverse logistieke hotspots.

Top 20 Logistieke Hotspots 2015
1.Venlo-Venray
2.Tilburg-Waalwijk
3.West-Brabant (Bergen op Zoom-Roosendaal- Moerdijk- Breda)
4.Haven Rotterdam
5.Regio Rivierenland (Tiel-Geldermalsen)
6.Oss-Veghel/Uden-Eindhoven
7.Schiphol
8.Arnhem-Nijmegen
9.Haven Amsterdam
10.Maasvlakte I en II
11.Regio Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Geleen)
12.Regio Twente (Almelo-Enschede-Hengelo)
13.Roermond-Echt-Susteren
14.Almere-Zeewolde
15.A12 Corridor (Zoetermeer-Waddinxveen-Lansingerland)
16.Zwolle-Kampen-Meppel
17.Delfzijl-Eemshaven
18.Regio Liemers (Duiven-Westervoort-Zevenaar)
19.Heerenveen
20.Vlissingen-Terneuzen

Bronnen: Smart Logistics Centre Venlo, Logistiek.nl