Update COVID-19 l 7-4-‘20

Gepost op in de categorie Nieuws

Onderstaand treft u onze update inzake de impact van het coronavirus op het (goederen) verkeer.

Duitse grenscontroles met Nederland worden niet strenger
Ondanks verschillende berichtgevingen komen er geen strengere grenscontroles tussen Nederland en Duitsland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Merkel aangegeven na aandringen van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, welke grenzen aan Nederland. Wel worden de quarantainemaatregelen in Duitsland verscherpt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Merkel liet tijdens een persconferentie weten dat de economische band met Nederland te belangrijk is. Ondanks deze berichtgeving gelden er binnenkort wel extra maatregelen tegen het coronavirus in Duitsland. Vanaf 10 april dient iedereen die zich meerdere dagen in Duitsland heeft begeven voor veertien dagen in quarantaine te plaatsen. Deze aanvullende maatregel geldt niet voor goederenvervoer, noodzakelijk grensverkeer en forenzen. Doordat er geen strengere controles zullen plaatsvinden worden er voorlopig ook geen vertragingen verwacht voor het goederenverkeer aan de Duits-Nederlandse grenzen.

Transportsector als essentieel beschouwd in Spanje
Het Spaanse Ministerie heeft toelichting gegeven over de toepassing van het  besluit dat betaald verlof regelt voor mensen die in niet-essentiële sectoren werken. Het ministerie verduidelijkt dat de status van “essentieel” geldt voor soorten werknemers en niet voor soorten goederen, dus er is geen lijst van “essentiële goederen”. In de laatste alinea van de toelichting staat duidelijk dat mensen die bij de in- of uitvoer van welke soort goederen of materialen dan ook zijn vrijgesteld van de toepassing van het besluit. Daarom wordt de transportsector als essentieel beschouwd, ongeacht het soort goederen dat wordt vervoerd.

Eerste green lane tussen Nederland en België
De belangrijkste grensovergang tussen Nederland en België (bij Hazeldonk) is zonder oponthoud open dankzij de eerste zogenoemde green lane. Eerder werden deze green lanes aanbevolen door de Europese Commissie om doorgang van het goederenverkeer te versoepelen. Mede dankzij de inspanningen van TLN is de eerste green lane georganiseerd, verwachting is dat er meerdere green lanes zullen volgen om zo de doorvoer van goederen te versoepelen.

Benodigd document transport Litouwen
Litouwen screent bij grensoverschrijding op symptomen van het coronavirus bij terugkeer of aankomst vanuit het buitenland. Daarnaast zijn internationale chauffeurs verplicht om de los- en laadadressen die tijdens de reis plaatsvinden te vermelden in een document in vrije vorm, met vermelding van hun doel en duur.

Overzicht (Covid-19) maatregelen per land
Transport en Logistiek Nederland (TLN) verzamelt dagelijks alle beschikbare informatie uit binnen- en buitenland met betrekking tot het goederenverkeer in Europa. Alle informatie met eventuele maatregelen per land wordt inzichtelijk weergegeven in een interactieve kaart. Middels deze kaart kunt u gemakkelijk per land de genomen maatregelen terugvinden. U vindt deze informatie via de volgende link.

Tot zover deze update inzake de impact van het coronavirus. Uiteraard houden we u op de hoogte wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn. Indien u vragen of opmerkingen heeft kunt u te allen tijde terecht bij uw gebruikelijke contactpersoon of via sales@gebatrans.com.