Update COVID-19 l 20-04-‘20

Gepost op in de categorie Nieuws

Onderstaand treft u onze update inzake de impact van het coronavirus op het (goederen) verkeer. 

Polen versoepelt maatregelen

De Poolse minister van Volksgezondheid heeft aangekondigd om een deel van de coronamaatregelen te willen versoepelen. Dit moet ervoor zorgen dat de Poolse economie weer op gang komt nadat deze deels is stil komen te liggen als gevolg van de coronacrisis. Vanaf maandag 20 april wordt er voor een deel een eind gemaakt aan de restricties voor winkels. Daarnaast mogen personen vanaf 13 jaar weer alleen de straat op. De horecagelegenheden en scholen zijn op dit moment nog dicht. Ondanks de versoepeling van de maatregelen dienen vrachtwagenchauffeurs vanaf vorige week mondkapjes te dragen als ze openbare plaatsen als parkeerplaatsen, toiletten, maar ook laad- en losplaatsen, bezoeken. Ook aan de grens indien er gecommuniceerd zal worden met grensambtenaren of andere autoriteiten is het gebruik van een mondkapje verplicht.

Lockdown frankrijk

Frankrijk blijft in ieder geval tot  maandag 11 mei in lockdown. Dat heeft president Macron zoals verwacht bekendgemaakt in een tv-toespraak. De maatregelen welke op 15 april zouden aflopen worden dus verlengd met een kleine maand. Fransen welke zich ondanks deze regels toch zonder geldige reden op straat bevinden worden bestraft met een boete van €135. Wel gaf president Macron aan dat het de bedoeling is dat kinderopvangcentra en scholen na 11 mei gefaseerd weer opengaan. AL het goederenverkeer is toegestaan, alleen verhuizingen mogen enkel nog maar plaatsvinden onder strikte voorwaarden. Frankrijk heeft besloten om het rijverbod tijdens weekenden en feestdagen voor vrachtwagens in ieder geval op te heffen tot en met 20 april 2020.

Spanje

Spanje heeft bekendgemaakt dat de versoepelingen op rij- en rusttijdengebied is ingetrokken. Dit betekend dat de regels van de reguliere EU rij- en rusttijdenverordening weer van toepassing zijn.

Versoepeling lockdown Oostenrijk en Denemarken

Oostenrijk en Denemarken zijn een van de eerste landen binnen Europa welke een versoepeling in de coronamaatregelen willen doorvoeren. In Oostenrijk mochten de kleinere winkels met een oppervlakte kleiner dan 400 m2 weer open na een maand van bijna volledige lockdown. Daarnaast mochten bouwmarkten en  tuincentra evenals hun deuren weer openen. Daarmee zijn de Oostenrijkers de eerste welke een exitstrategie in de praktijk brengen, samen met Denemarken. Hier mogen kinderen tot 11 jaar weer naar school gaan. Vanaf maandag mogen in Denemarken de eerste kleine bedrijven weer open nadat het land op slot ging. Onder meer kappers, schoonheidssalons en rijscholen mogen weer aan het werk. Denemarken was een van de eerste landen in Europa die maatregelen trof om het virus in te dammen. Wel blijven de grenzen dicht, zijn bijeenkomsten verboden en blijven restaurants, sportscholen en kroegen gesloten. Ondanks het sluiten van de grenzen blijft goederenverkeer mogelijk.

Tot zover deze update inzake de impact van het coronavirus. Uiteraard houden we u op de hoogte wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn. Indien u vragen of opmerkingen heeft kunt u te allen tijde terecht bij uw gebruikelijke contactpersoon of via sales@gebatrans.com.

Met vriendelijke groet,

GEBA Trans