Update COVID-19 l 19-03-‘20

Gepost op in de categorie Nieuws

Graag laten wij u de laatste ontwikkelingen toekomen inzake het coronavirus en de mogelijke effecten hiervan op het (goederen)verkeer.

Lange wachttijden aan Duits-Poolse grens

Sinds de grenscontroles aan de Poolse grenzen met Duitsland en andere EU-landen vanwege het coronavirus zijn de wachttijden enorm toegenomen voor chauffeurs. Er komen diverse berichten binnen dat de wachttijden kunnen oplopen tot zo’n 20 uur. Door middel van de controles wil de Poolse overheid buitenlanders weren. Buitenlanders verkrijgen alleen toegang indien ze een verblijfsvergunning hebben voor onbepaalde tijd of diplomaat of vrachtwagenchauffeur zijn. Er zijn vooralsnog geen beperkingen op het verkeer van goederen. Wel moet er rekening gehouden worden met langere looptijden. Onderstaand treft u de meest actuele wachttijden aan de grens met Duitsland.

 • Zgorzelec – geen wachttijd
 • J?drzychowice – 6 uur
 • Olszyna – 15 uur
 • ?wiecko – 6 uur
 • Slubice – 2,5 uur
 • Kostrzyn nad Odra – 4 uur
 • Krajnik Dolny – geen wachttijd
 • Ko?baskowo – 8 uur

Een real time overzicht van de meest actuele wachttijden aan de Europese grenzen treft u via https://covid-19.sixfold.com/.

Versoepeling rij- en rusttijden in Polen

Voor chauffeurs welke internationaal goederenverkeer uitvoeren zijn versoepelde maatregelen getroffen met betrekking tot de rij- en rusttijden. Zo laat de Poolse minister van Transport weten. onderstaande maatregelen zijn opgeheven en geldig tot 16 april 2020:

 • De dagelijkse transporttijd van het voertuig mag niet langer zijn dan 11 uur.
 • De wekelijkse transporttijd van het voertuig mag niet langer zijn dan 60 uur.
 • De totale transporttijd van het voertuig over een aaneengesloten periode van twee weken mag niet meer bedragen dan 96 uur.
 • Na een rit van vijf en een half uur heeft de bestuurder recht op een ononderbroken pauze van ten minste vijfenveertig minuten.

Grenzen Hongarije gesloten

De grens van Oostenrijk naar Hongarije is gesloten voor het goederenvervoer. Bijkomend zijn de grenzen van Hongarije naar Slovenië tevens gesloten. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de grenzen weer worden opengesteld.

‘Lockdown’ in België

België treft aanvullende maatregelen om verspreiding van coronavirus te voorkomen. Vanaf vandaag (18 maart) zal de lockdown in werking treden en zal tot nader order duren tot en met 5 april. Tijdens deze periode mogen Belgen alleen naar buiten in noodsituaties of voor een bezoek aan supermarkten, apotheken en banken. Daarnaast zijn bijeenkomsten van mensen verboden. Het is (voorlopig) wel toegestaan om fysieke buitenactiviteiten te ondernemen zoals wandelen, joggen of fietsen. In Nederland is vooralsnog geen sprake van een lockdown, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België en Frankrijk. ‘’ Nederland kiest daar nu niet voor’’, aldus premier Rutte.

Negatief reisadvies heeft geen gevolgen voor transportsector

Nederland sluit de grens voor reizigers van buiten de Europese Unie. Er ligt daarnaast een negatief reisadvies voor het buitenland. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers. Hierdoor blijft transport mogelijk.