The Jungle van Calais

Gepost op in de categorie Nieuws

De Franse president Hollande heeft aangekondigd dat hij komende maand al wil beginnen met de definitieve ontmanteling van migrantenkamp The Jungle bij Calais. Gespreid over het land worden er nieuwe opvangcentra gecreƫerd voor in totaal 12 duizend migranten.

De afgelopen jaren werd The Jungle al verschillende keren gedeeltelijk ontruimd, maar het aantal migranten groeide telkens weer snel aan. Ze proberen aan boord te klimmen van vrachtauto’s die wachten op de overtocht met de ferry of de trein. Met stokken en stenen bekogelen ze de cabines, in de hoop dat de chauffeur stopt. Ook blokkeren ze met boomstammen en brandende hooibalen de weg. Veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs willen dan ook niet meer naar de Franse havenstad rijden.

Om de migranten bij de vrachtwagens weg te houden waren al hoge hekken met prikkeldraad langs de toegangsweg geplaatst. Ze vinden nu andere plekken om aan boord te komen. Het jongste plan is om de toegangsweg af te schermen met hoge muren. Critici vrezen dat de migranten ook hier gewoon om heen zullen lopen.

Of het plan van de nieuwe opvangcentra kans van slagen heeft, valt te bezien. Een dergelijk centrum bij Calais wordt door migranten gemeden, omdat ze zich dan moeten laten registreren voor asiel. De meesten echter komen niet voor asiel in aanmerking. Maken ze wel kans op asiel, dan is dat in Frankrijk, het land van registratie, en niet het gewenste VK.

Verder wordt gevreesd dat de maatregelen bij Calais leiden tot export van de problematiek naar noordelijker Noordzeehavens met VK-verbindingen, zoals Oostende, Zeebrugge, Rotterdam en IJmuiden. Tot nu toe lijkt dat mee te vallen.