Steun kilometerheffing groeit

Gepost op in de categorie Nieuws

Met de groei van de economie groeit ook het aantal files. Er is berekend dat de Nederlandse automobilist momenteel jaarlijks gemiddeld bijna een volle werkweek ergens vaststaat. Hoewel meer asfalt op bepaalde plekken zeker nodig is, zijn onderhand vriend en vijand het erover eens dat ook andere maatregelen nodig zijn. Zo wordt voor de A67 de komende tijd onder meer gestudeerd op de mogelijkheid van truckplatooning, waardoor vrachtverkeer als het ware ingedikt wordt en de wegcapaciteit beter benut wordt.

Intussen groeit ook de steun voor een kilometerheffing. Niet alleen hebben onder meer ANWB, Bovag, RAI-Vereniging, Leaseplan en Stichting Natuur & Milieu zich hiervoor uitgesproken. Uit een peiling van EenVandaag onder 19 duizend consumenten blijkt dat zo’n 60 procent kilometerheffing eerlijker vindt dan motorrijtuigenbelasting. Wordt het een spitsheffing dan vindt 58 procent rekeningrijden juist een slecht plan.

Ook politiek groeit de steun voor de kilometerheffing. Het zou een rol kunnen spelen in de kabinetsformatie later dit voorjaar.

Het in gebruik nemen van kilometerheffing in Nederland zal mogelijk een prijsstijging van transporttarieven tot gevolg hebben.