Nieuwsbrief Stormachtige Periode

Gepost op in de categorie Nieuwsbrieven

Beste relatie,

De afgelopen weken heeft u van ons twee nieuwsbrieven ontvangen, waarin we uitgebreid hebben stilgestaan bij de ontwikkelingen binnen de Europese transportmarkt als gevolg van het Mobility Package en het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

En u zult tegenwoordig zelf ook ervaren dat de prijzen van brandstof (benzine en diesel) aan de pomp enorm zijn gestegen.

De huidige situatie zorgt voor een hoge mate van onzekerheid en is daarmee extreem exceptioneel. Deze situatie reikt verder dan het normale ondernemersrisico. Binnen GEBA Trans noemen wij de huidige situatie een ‘stormachtige periode’, een periode waarin allerlei uitzonderlijke situaties zich gelijktijdig voordoen op de Europese transportmarkt, te weten:

 • Tekort aan transportcapaciteit
  • Bestaande Europese chauffeurs tekort en tekort aan materieel
  • Introductie Mobility Package – Return to home (vanaf 22/02/2022)
  • Deels wegvallen Oekraïense chauffeurs (vanaf 24/02/2022)

 

 • Prijsstijging transport
  • Stijging markttarieven als gevolg van tekort aan transportcapaciteit
  • Stijging loonkosten als gevolg van Mobility Package – Equal Pay (vanaf 02/02/2022)
  • Uitzonderlijke stijging brandstofprijzen (vanaf 24/02/2022)

Zoals bij elke storm, zal ook deze ‘stormachtige periode’ helaas schade veroorzaken. De grote vraag is hoe groot de daadwerkelijke schade zal zijn. Dit zorgt momenteel voor grote onzekerheid in de Europese markt. Voor u, maar ook voor ons en onze transportpartners. Samen dienen wij deze storm te ondergaan en te bezien hoe we de algehele schade zoveel mogelijk kunnen beperken.

Als uw partner in transport, volgen wij de ontwikkelingen in de Europese transportmarkt op de voet en zijn wij voortdurend in gesprek met ons internationale vervoerdersnetwerk om uw transporten kwalitatief en marktconform uit te voeren. Gezien de marktdynamiek zullen wij de impact van genoemde veranderingen periodiek evalueren en onderzoeken met het oog op tariefsaanpassingen. Mocht dit voor u leiden tot tariefsaanpassingen dan treden wij met u persoonlijk in contact.

Voor de stijging van de dieselprijzen geldt dat wij vooralsnog onze maandelijkse dieselfloater blijven hanteren. Dit ofschoon veel vervoerders in de afgelopen weken zijn overgestapt naar een wekelijks weegmoment én wekelijkse aanpassing van de dieseltoeslag. Dat houdt weliswaar in dat wij de brandstofstijging enkele weken voorfinancieren. Op die manier kunnen wij u, vanuit service oogpunt, ontzorgen op administratief gebied.

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen en/of opmerkingen hebben, laat het ons dan gerust weten.