Klanttevredenheid of klantontevredenheid, waarvoor kiest u?

Gepost op in de categorie Blog

Het lijkt op het eerste gezicht een logische keuze. Iedere ondernemer kiest natuurlijk voor het eerste. Maar is deze keuze wel zo vanzelfsprekend ?

Een voorbeeld; Zelf heb ik bijna een half jaar in de clinch gelegen met de eigenaar van een stomerij. Nadat ik mijn kostuum had opgehaald, bleek het bijna 2 maten gekrompen te zijn. En ik was toch echt niet drastisch aangekomen in die 3 dagen… De ondernemer in kwestie heeft zich maanden in allerlei bochten gewrongen om maar geen vergoeding te hoeven uitkeren. Ook heeft hij geen enkele moeite genomen om mij als klant serieus te nemen en samen te zoeken naar een oplossing. Ik hoef niemand te vertellen welk gevoel er bij mij overheerst ten aanzien van deze stomerij.

Ik ben helaas niet de enige met zulke ervaringen hoe je als klant wordt behandeld. Op hoeveel feestjes en bijeenkomsten hoor je niet soortgelijke verhalen? Je kunt er boeken mee vullen.

Ondernemers als deze begrijpen naar mijn mening niet wat klanttevredenheid daadwerkelijk inhoudt. De eerste lessen in ondernemerschap bestaan eruit dat het aanblijven van klanten die je al hebt prioriteit nummer één is. Nu begrijp ik goed dat er binnen een organisatie altijd fouten gemaakt worden. We zijn nu eenmaal mensen en waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dit begrijpt een klant ook wel. De hamvraag is echter “hoe los je dit probleem op?” Dat is waar echt duurzaam ondernemerschap om de hoek komt kijken. Dan kun je laten zien dat klanttevredenheid meer is dan je vriendelijke glimlach of die mooie woorden, maar dat het écht in je DNA zit.

De klant tevreden stellen kost soms geld. Op zo’n moment wordt nog dikwijls de keuze gemaakt voor de korte termijn, lees: de portemonnee. De klant tegemoet komen oké, maar niet als het me geld kost. Wij hebben als organisatie duidelijk de keuze gemaakt voor de lange termijn. Onze visie is gericht op duurzame verbintenissen en klantgerichte dienstverlening. En ja, dat kost soms dat helaas geld.

Natuurlijk gaat er bij GEBA Trans ook wel eens iets mis. Zeker in een sector als transport waar je met zoveel afhankelijkheden te maken hebt, kan niet altijd alles vlekkeloos verlopen. Ook, nee juist als het even niet van een leien dakje gaat, moet je er alles aan doen om te zorgen dat de klant toch met een positief gevoel de deur uit gaat. Ook al moet je dan de hand in eigen boezem steken en je verlies nemen.

Dat is namelijk wat echte klanttevredenheid inhoudt !!!

Fred Spijksma,
Managing Director, GEBA Trans B.V.

gepubliceerd 21 juni 2013 op de website van European Logistics Center (ELC) Limburg

Tags: , , , ,