Kilometerheffing België

Gepost op in de categorie Nieuws

Met ingang van 1 april dit jaar moeten vrachtwagens met een toelaatbaar totaalgewicht boven 3,5 ton in België een kilometerheffing betalen. De heffing geldt op alle autosnelwegen en een aantal regionale en gemeentelijke wegen. De vrachtwagens worden onderverdeeld in drie categorieën: 3,5 tot 12 ton, 12 tot 32 ton of boven 32 ton. In combinatie met de euroklasse van de motor bepaalt dit het toltarief per kilometer. Verder mogen Vlaanderen, Wallonië en Brussel elk een eigen tarief instellen.

Transporteurs kunnen met een tool en de routeplanner berekenen wat ze per rit kwijt zijn. Helaas zal dit ook bij GEBA Trans leiden tot tariefsverhogingen op trajecten van, naar en door België.

TLN heeft berekend dat de regeling een kostenverhoging oplevert van ongeveer vijftig miljoen euro per jaar voor de Nederlandse transportsector en bepleit bij de Nederlandse regering een compensatie. Dit kan, aldus TLN, doordat de staat waarschijnlijk meer inkomsten heeft nu België met deze heffing het Eurovignetverdrag opzegt. Hoe dit afloopt, is nog volstrekt onduidelijk.

Overigens investeert alleen Vlaanderen een deel van de opbrengst in verbetering van de infrastructuur; maar dan ook niet meer dan dertig procent.