Het leven na de Brexit
In juni stemde de Britse bevolking voor vertrek uit de Europese Unie. Vanuit Europa werd onmiddellijk op snelheid aangedrongen. Vorige week maakte buitenlandminister Boris Johnson bekend dat de Britse regering de uittredingsprocedure begin 2017 wil starten, zodat het op z’n vroegst in 2019 zo ver is. Tot die tijd is de onzekerheid voor het bedrijfsleven en dus ook de transportsector groot. Groot-Brittannië en Europa zullen immers een nieuw handelsakkoord moeten sluiten en er is vooralsnog geen garantie dat de nieuwe verdragen net zo soepel zijn als de huidige regelingen. Ongetwijfeld leidt het ook tot grenscontroles met de bijkomende papierwinkel. Efficiënter wordt het zeker niet.
Voor Nederland is Groot-Brittannië een belangrijke handelspartner. Dagelijks rijden er zo’n 500 vrachtwagens heen. TLN, EVO en Fenedex verwachten dat dit afneemt. Daarnaast zullen ook logistiek dienstverleners nadelige gevolgen ondervinden. ABN Amro voorziet ook een afname van het vervoer van natte en breakbulk en van roro-vervoer.
Maritime Strategies International (MSI) verwacht dat de waarde van de Britse pond en de euro op termijn daalt, waardoor handel met landen buiten de EU flink afneemt. Dat zou dan gevolgen hebben voor de containervaart. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat de Britten straks een soepeler zwavelnorm stellen, wat gunstig uitpakt voor zeehavens als Liverpool en Bristol ten koste van onder meer Rotterdam en Antwerpen.
ABN Amro meent dat de invloed van de Brexit vooralsnog beperkt is, omdat voor het Nederlandse goederenvervoer vooral Nederland zelf en andere EU-landen belangrijk zijn. Ook Havenbedrijf Rotterdam wil niet al te somber zijn: ‘Het blijft een nabije markt met ruim 60 miljoen inwoners.’ Volgens Hochschule Würzburg kan een Brexit zelfs positief uitpakken: grote internationale bedrijven kunnen overwegen hun hoofdkantoor van Groot-Brittannië naar het Europese vasteland te verhuizen. Zo bereidt CargoLogicAir (CLA) al de verplaatsing voor van zijn operationele basis van Londen-Stansted naar Schiphol, voor het geval nieuwe handelsverdragen ongunstig uitpakken.