Grote veranderingen containervervoer

Gepost op in de categorie Nieuws

Op korte en middellange termijn zijn er grote wijzigingen te verwachten in het intercontinentale containervervoer. Vrijwel zeker heeft dit gevolgen voor de tarieven en afvaarten. GEBA Trans blijft scherp op de meest efficiënte oplossingen tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Meest in het oog springende nieuws zijn de financiële problemen van het Koreaanse Hanjin Shipping. Na jaren van verlies is het bedrijf op eigen verzoek door de rechtbank in Seoul onder financieel toezicht gesteld en daarmee lijkt faillissement onontkoombaar. GEBA Trans doet nauwelijks zaken met Hanjin, maar doordat een faillissement direct gevolgen heeft voor de capaciteit kunnen we wel met schaarste te maken krijgen. Nu al signaleren we rederijen die piektoeslagen aankondigen.

Maar er is meer aan de hand. Per oktober dit jaar voert CMA CGM Group een aantal veranderingen door op haar tradelanes Azië – Europa, Azië – Middellandse Zeegebied en India – Europa. De operaties van dochteronderneming ANL (Australian National Lines) op deze lijnen worden dan overgenomen door moedermaatschappij CMA CGM en American President Line (APL). ANL blijft actief op zowel de CIMEX (Verre Oosten – Golfstaten) als de NEMO-lijn (Europa – Oceanië – Zuidoost-Azië – India).

Cosco en China Shipping zijn in februari dit jaar samengegaan en ook Hapag-Lloyd en United Arab Shipping Company hebben, half juli, een fusieovereenkomst getekend. Naar verwachting zal een en ander op termijn doorwerken in capaciteiten en tarieven. Verder ligt het voor de hand dat partners in de CKYHE-alliantie, het consortium waarvan Hanjin onderdeel is, eveneens hun diensten zullen herstructureren. Dit betreft Cosco, K-line, Yang Ming, en Evergreen. Ook op andere tradelanes veranderen de coöperaties en is er een hoop gaande, waardoor de beschikbare capaciteit verandert met wellicht tariefsverhogingen als gevolg.

Grote verschuivingen dus op korte en middellange termijn in de containervaart en dat zal niet onopgemerkt aan ons voorbijgaan. GEBA Trans blijft in dit veranderende landschap samenwerken met stabiele partners. Zoals u van ons gewend bent, blijven we op zoek naar de meest efficiënte vervoersoplossingen tegen de beste tarieven. Niet alleen overzee, maar ook door de lucht, over het spoor en de weg. Een compleet intermodaal pakket aan diensten.