Capaciteitstekort op zeevracht Azië

Gepost op in de categorie Nieuws

Het is zaak tijdig uw zeevracht te boeken voor China, India en andere Aziatische bestemmingen. De wachttijd is inmiddels opgelopen tot vier weken. Daar zijn verschillende oorzaken voor: de economische groei en het capaciteitstekort.

Als gevolg van het economisch herstel neemt de export van West-Europa naar Azië weer toe. Dat is goed nieuws voor onze bedrijven, maar het zorgt ook voor volle kades.
Het tekort aan laadruimte heeft ook nog andere oorzaken. Eind augustus, begin september ging Hanjin failliet, een van de grootste rederijen. Ook China Shipping is verdwenen. Hierdoor zijn nog steeds verschillende schepen opgelegd. Verder zien we steeds vaker dat rederijen eigen schepen uit de vaart nemen en laadruimte bij andere rederijen huren om hun kosten te drukken.

De markt voor zeevracht naar verre Aziatische bestemmingen is nu voor meer dan 75 procent in handen van drie grote allianties: 2M Alliance, Ocean Alliance en The Alliance.
Daarbinnen vinden ook weer verschillende fusies plaats. In 2M Alliance gaat Hamburg Süd samen met Maersk. Net als Maersk heeft ook CMA CGM (van Ocean Alliance) een partnerschap gesloten met de Chinese internetwinkel Alibaba. In The Alliance gaat UASC samen met Hapag-Lloyd en fuseren NYK, MOL en “K” Line met elkaar. Door de capaciteitsvermindering ontstaan niet alleen wachttijden, maar stijgen ook de tarieven.

Uiteraard doet GEBA Trans zijn uiterste best om toch uw goederen tijdig en voordelig mogelijk te verschepen.