Après Calais

Gepost op in de categorie Nieuws

Na de ontruiming vorig najaar van The Jungle van Calais lijkt het rustiger geworden met vluchtelingen die als verstekeling in vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk proberen te komen. Feit is, dat er geen spectaculaire en verontrustende beelden meer te zien zijn. Feit is ook dat dat vluchtelingen nu andere routes zoeken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldde deze maand een flinke toename. Van 500 in 2015 naar 1.280 in 2016. Het werkelijke aantal zal hoger liggen, want niet elke verstekeling wordt betrapt. De groei zit hem vooral in het laatste kwartaal, dus après Calais. Is het redelijk te verwachten dat het jaarcijfer in 2017 dus nog hoger zal zijn? Ook het Belgische Zeebrugge meldt een toename.

Probeerden vluchtelingen eerder vooral in de buurt van Calais aan boord te klimmen, ook dat is veranderd. Verstekelingen die gepakt worden, melden dat ze op parkeerplaatsen elders in Frankrijk of in België zijn opgestapt.

‘Na de ontruiming bij Calais is het probleem niet opgelost’, getuigt een trucker die twaalf Albanezen in zijn silowagen met zetmeel had gevonden, ‘maar heeft het zich verspreid. Je ziet nu overal mensen rondsnuffelen op parkeerplaatsen.’